Merhaba Gönül Sayfama Hoşgeldiniz


Bu Blogda Ara

23 Mart 2020 Pazartesi

ERKEKLER NEDEN KIRMIZI KIRAVAT TAKARLAR?



Peckham Rye yetkilisi erkek parfümüne adı verilmiş David Walker, bir iş görüşmesine giderken seçilecek kravat konusunda ciddi bir uyarıda bulunuyor.

"Mülakata giderken asla pahalı, parlak renkli, iddialı dokuma kravat takmayın, bu sizinle görüşme yapan kişi üzerinde ezici bir üstünlük yaratabilir. Daha tutucu olan baskılı bir kravat takılmalı," diyor ve yarı espri yarı ciddi uyarısına şöyle noktalıyor:

"Sadece ve sadece palyaço olmak için başvurduysanız papyon kravat takın!"

Erkekliğin bir simgesi olmuş kravatın, renklerinin bir anlamı olduğunu biliyor muydunuz?

Erkeklerin taktığı kravatlar, sadece takım elbisenizdeki şıklığı tamamlayan küçük ayrıntı olmadığı gibi bazı seçilen renkler; kravata özgüven, bazıları şıklık, bazısı ise asalet katar.

Özellikle KIRMIZI KRAVAT takan beylerin tepkisini alacağımı bildiğim için bu yazımı yayımlamadan önce biraz yazımın demlenmesini istemiştim. Tabi biraz araştırma, biraz kitap okuyarak, yazımı renklendirmekti amacım.

“257 Erkek Tipi” adlı kitabı kitap fuarından kızım için almış, “Karşı cinsi tanı,” dediğim yıllarda eğer kravat renklerini araştırmış olsaydım, bir erkeği tanımak adına o kalın kitabı kızıma boş yere okutmazdım.
Kitapta yer alan 257 erkek tipleri kadınları şaşırtacak protiplerdi. Öyle ki; çok ciddi görünümlü, otoriter tavırlı, hani “sert erkek tipleri” var ya, işte o tiplerin de zayıf yönlerini analiz etmişti kitabın yazarı.

Neyse ben size bugün kırmızı kravata dair biraz eski, biraz yeni, biraz da terapi amacıyla kullanıldığına dair  biraz bilgi aktarmak istiyorum:
Daha önce yapılan araştırmalarda kırmızı rengin bilinçaltında etkisi olduğu biliniyordu.
Yeni bulgulara göre “kırmızı renk” karşıdaki kişinin bilinçaltına “güçlüyüm” mesajı verirken, güven duygusunu zayıf kılıyormuş.
Durham Üniversitesi'ndeki araştırmacılar; denekler üzerinden önemli bir bulguya ulaştı. Erkek ve kadın gönüllülere gösterilen farklı renklerdeki tişörtlere karşı, her iki cinsiyetteki deneklerin kırmızı renk karşısında agresif bir tutum sergilediği ve yüzlerinin kızardığı gözlemlendi.

Durham Üniversitesi antropoloji bölümünden doktora öğrencisi Diana Wiedemann,
 “Araştırmanın sonucu belki de insanlara sosyal ortamlarda, önemli toplantılarında ve iş görüşmelerinde kırmızı renk konusunda dikkatli olmaları konusunda bir fikir verebilir…” diyor.
Ve kırmızı tercihinin olumsuz etkisini “Bazı şartlar altında agresif ve dominant olmak belki avantaj sağlayabilir ama takım çalışmasına ihtiyaç duyulan, güvenin ön planda olması gereken durumlarda ise dezavatajlı oluyor” şeklinde belirtiyor.

Kırmızı kravat; 1980'lerde ABD Başkanı Ronald Reagan ile "red power tie / kırmızı güç kravatı" demiş ve o günden bugüne kırmızı kravat iktidarın ve gücün simgesi olarak düşünülmüş.

George W. Bush:
“Güçlü görünmek istiyorsanız, kırmızı kravat takıyorsunuz.” Dediği yıllarda Türkiye Ecevit mavisi olarak sıfatlandırılan özgürlüğün ve sonsuzluğun rengini tercih etmişti.
Belki de o yıllar tekstil firmalarının üretim amacına reklam katkısı olmuştur. Bugün kırmızı kravat, siyasetçilerin ve iş çevrelerinin vazgeçemediği bir aksesuar.

Türkiye 7 Haziran seçimlerine yaklaşırken, siyasi partilerin başkan ve temsilcileri de sahada ve miting meydanlarında boy gösteriyor. Amaçları oylarına talip oldukları seçmeni etkilemek!
Bu nedenle giyim, davranış, ses tonu ve konuşmaların içeriği adaylar açısından ciddi önem taşıyor.
Biology Letters isimli dergide bu konuda bir araştırma yayınlamış. Gelin birlikte gözatalım:

 Araştırmaya 50'si erkek, 50'si kadın 100 gönüllü katıldı. Gönüllülere dijital yolla değiştirilmiş birbirinin aynı 3 farklı renkte (Kırmızı, mavi ve gri) tişört giymiş adam gösterildi.
Bütün gönüllülere saldırganlık ve egemenlik açısından adamın görüntülerini duygusal olarak, “kızgın, mutlu, korkmuş ve nötr” olarak değerlendirmeleri istendi.

Kırmızı tişörtlü görüntü erkek ve kadın denekler tarafından büyük çoğunlukla öfkeli ve kızgın olarak nitelendirildi.
Profesör Barton; “Sonuçları birlikte değerlendirdiğimizde, bulgularımız net bir biçimde kırmızı renkle, öfke algısı arasında bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Ve belki de bu durum öfkelenince yüzümüzün kızarmasının nedenini de açıklıyor” diyor.

Teokratla yönetilen ülkelerden özellikle Cami, Havra ve Kliseye bağlı ibadet yerlerinde, kişiler “ziynet” dedikleri bölgelerini örtüp saklarlar. Nedenini sorguladığımızda, “Kutsal kitap böyle yazmış.”  Ve “Günah” Denir.
Giysilerine dikkat edildiğinde saklanan saç ve cinsel bölgelerdir.
Buraya İlahat Profesörü Beyazıt Öztürk’ten bir parantez açacağım:

“Eğer kutsal olsaydı, edep yerlerimizi örten don kutsal olurdu.”

Saklamak!

Evet, insanlar neyi, nelerini, niçin saklıyorlar?

Eğer bir şeyi saklamak güç simgesiyse o halde erkek cinsel organlarını saklamanın kendisi de bir güç ifadesi değil midir?

Eski zamanlarda, hatta günümüz Afrika’sında insanlar kıyafetleriyle cinsel organlarını bırakın saklamayı, bilakis görünmesini sağlamak için tasarlanıyordu. Günümüzde erkek giyimi modernleştikçe penis de saklanır oldu.

Evet yine şaşırtıcı modellerle modaya uygun biçimde “penis bir yandan saklanırken,” diğer yandan “biçimi penise benzeyen” aksesuarlar üretilmiştir.
Kıyafetleri tamamlayan bu aksesuara eklenen kravat, bir okla hep onun bulunduğu bölgeyi işaret etmektedir.
 Kravat modern erkek giyiminin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.
Anarşist Yazar olarak da bildiğimiz David Graeber çağa devrim niteliğinde bir açıklama yapıyor:

“Kravatı penisin giyinikken de görülebilir, entelektüel bir versiyonudur!”
.
Ve özellikle bu tezini şöyle vurguluyor:

“Her zaman güce işaret ediyor, takım elbisenin soğukluğunda güçlü olanı saklıyor.”

Sonuç olarak:

Yeni yıl ve 14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşırken insan sevgililer istemez düşünüyor:
“Acaba sevgilime kırmızı kalpli bir sütyenle külot mu alsam, Yoksa kırmızı kadife kutuda kırmızı bir gül ve tek taş yüzük mü alsam?” diye.

Kırmızı renk aşkın, tutkunun ve savaşçılığın rengidir. Bu nedenle kırmızı kravat takarak, sevdiklerinize duygusal mesajlar yollarsınız. İş yaşantısında da, ne kadar savaşçı, başarıya tutkulu olduğunuzun mesajını kırmızı kravat takarak verebilirsiniz.

Kırmızı Hindistan'da saflık, Çin'de kutlama, şans ve zenginlikle ilişkilendiriliyor. Birçok ülkede de sosyalizmle...
Kırmızı kravatın ise evrensel tek bir anlamı vardır. O da Güçtür.

Emine Pişiren/Yazar

Hiç yorum yok: