DEFNE AĞACININ FAYDALARI VE MİTOLOJİK ÖYKÜSÜ
Bugün mitolojide Daphne adı olarak bilinen bir kadın tanrıçanın, nasıl Defne ağacına dönüştüğünün hikayesi ile sizi baş başa bırakacağım:
Yapraklarıyla şifa veren, alternatif tıpta sıklıkla kullanılır. Her mevsimde yeşil rengini yirmeyen defnenin yaprakları tarım ihracatında önemli bir yeri vardır.
Defne, güzel kokusuyla tanıdığımız Akdeniz bitki örtüsünün bir ağacıdır.
Defne yapraklarının çay gibi demeyip içilmesi birden fazla hastalığa derman olur.
DEFNE yaprağında bulunan sineol, pinen ve elimisin salgısı şiddetli baş ağrılarına, depresyona, anksiyeteye, kalp hastalıklarına, kansere, şeker, akciğer, solunum yolu hastalıklarına,hamilelikte bağışıklık yükseltici, içeriğinde A, C vitaminlerinin olduğunu iyi geldiğini biliyor muydunuz?
Evdeki kötü ve negatif enerjiyi yok etmek istiyorsanız, hatta büyü, kem göz, gibi nazarlardan şüphe ediyor, inanıyorsanız kurumuş defne yapraklarını bir kasede yakmalısınız.
Kitapta defnenin yararlarını okuyunca okuyunca 2016 senesinde nehir tanrısı Peneus'un kızı olan, şu perisi Daphne'nin resmederken tam 30 günde, nasıl da zorlanarak bitirdiğim aklıma gelmişti.
Yarım kalmış aşk öykülerine üzülürüm ben. İşte Defne ağacının hüzünlü bir öyküsünü okumak ister misiniz?
Apollon, Zeus’un oğludur ve çok da iyi bir okçudur. Apollon, aşk tanrısı Eros ile tartışır.
Afrodit'in oğlu Eros, attığı oklarla insanları birbirine aşık eden bir tanrıdır.
Apollon Eros’un okçuluğunu küçümser. Buna çok içerlenen Eros, Apollon’dan intikam almaya karar verir.
Günlerden bir gün Apollon ormanda dolaşırken Daphne’yi görür. Daphne öylesine güzeldir ki Apollon bu güzelliğe karşı koyamaz; çok etkilenir.
Bunu gören Eros intikamını alma zamanının geldiğini düşünür. Biri altın, biri de kurşun olan iki ok hazırlar.
Altın oku Apollan’a atıp Daphne’ye aşık olmasını sağlar. Kurşun oku ise Daphne’ye atıp Apollan’dan nefret etmesini sağlar.
Apollon Daphne’ye öyle bir aşık olur ki artık onu görmeden yaşayamaz hale gelir. Ancak o Daphne’yi ne kadar seviyorsa Daphne’de ondan bir o kadar nefret ediyordur.
O günden sonra Apollon kovalar, Daphne kaçar. Apollon ne yaparsa yapsın, ne ederse etsin Daphne’yi ikna edemez. Daphne kaçmaya devam eder. Ancak yorgun düştüğünde artık durmak zorunda kalır.
Durduğunda ise Apollon’dan kurtulmak için babasından onu Apollon’dan kurtarması için yardım ister. Babası dönüşüm yeteneğini kullanır ve Daphne’yi bir ağaca dönüştürür.
Bunu gören Apollon hem çok şaşırır hem de üzüntüden ağlar durur. O günden sonra Apollon defne ağacını kutsal kabul eder. Yapraklarını saçlarının arasında tac olarak takar.
Defne ağacının yaprakları bir zaferi onurlandırmak için de kullanılıyor.
Üst düzey askeri üniformaların yakalarında dikkat ederseniz defne yaprakları bulunur.
Özellikle et yemeklerinde, deniz ürünleri ve balıkların defne yaprağı ile pişirilmesiyle, lezzet verdiğini öğrendiğimde, artık gözlerimin defne ağacını arayacağı kesindi.
Emine Pişiren/ Kocaeli
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder